Energie regenerabilă cu ajutorul unui kit panouri solare
Generarea de energie solară este una dintre cele mai curate metode de producție a energiei concepute de om, deoarece se bazează pe conversia captării radiației solare și transformarea acesteia în energie electrică (fotovoltaică) sau termică, devenind un proces comparabil cu mecanismul de bază al plantelor pentru a genera energia lor, cunoscut sub numele de fotosinteză.
Razele soarelui sunt o sursă de bază de energie inepuizabilă
Această cantitate mare de energie poate fi captată pentru a genera energie electrică, fiind o alternativă tehnologică modernă, pentru producerea de electricitate, cu ajutorul unui kit panouri solare. Acestea sunt formate din celule fotovoltaice, care transformă în mod direct radiația solară în energie electrică.
Energia solară fotovoltaică cu ajutorul unui kit panouri solare
Se bazează pe captarea electricității din lumina solară. Pentru ca procesul să se desfășoare eficient, celulele fotovoltaice au la bază silicon, despre care se știe că este cel mai întâlnit material semiconductor. Fiecare celulă este formată din cel puțin două straturi de semiconductori, unul este încărcat pozitiv, iar celălalt strat este încărcat negativ. În momentul în care lumina ajunge pe materialul semiconductor, datorită câmpului electric de la interfața acestor două straturi, electricitatea circulă, generând curent direct (DC). Acest flux de electricitate este influențat de lumină, iar cu cât aceasta este mai intensă, cu atât fluxul este mai mare.
Celulele fotovoltaice sunt dispozitive formate din metale sensibile la lumină, care emit electroni atunci când razele de lumină le lovesc, generând energie electrică. Ele sunt formate din celule din siliciu pur, cu adaos de impurități ale anumitor elemente chimice, fiind capabile să genereze fiecare de 2 până la 4 amperi, la o tensiune de 0.46 până la 0.48 volți. Aceste celule sunt plasate pe panourile solare, în vederea obținerii unei tensiuni adecvate pentru aplicații electrice.
Principalele elemente ale unui panou solar sunt:
- Generator solar
- Un kit panouri solare – captează energia luminii și o transformă în curent direct la joasă tensiune
- Acumulator – Stochează energia produsă de generator și transformă printr-un invertor curentul direct în curent alternativ
- Regulator de încărcare – funcția sa este de a evita supraîncărcarea sau descărcările excesive în acumulator, deoarece deteriorarea ar putea fi ireversibilă
- Invertorul – este responsabil pentru transformarea curentului direct produs de câmpul fotovoltaic în curent alternativ, care va alimenta utilizatorii direct.
Panourile captează energia solară prin transformarea ei direct în curent electric, sub formă de curent continuu, care este stocat în acumulatori, astfel încât să poată fi utilizat atunci când este nevoie. Modulele fotovoltaice suportă atât radiația directă, cât și pe cea difuză și pot genera energie electrică chiar și în zilele înnorate.
Unul dintre avantajele acestei tehnologii este că panourile pot fi mai mici, fiind utile pentru acoperișurile caselor sau mai mari (aceste instalații fotovoltaice pot genera mult mai multă energie). Panourile solare sunt, de asemenea, o tehnologie curată, deoarece energia este regenerabilă și inepuizabilă, nu poluează, nu emite CO2 și are costurile mici de întreținere.