Cum sa alegi cea mai buna invelitoare pentru acoperis?
Fie ca iti construiesti o casa sau renovezi vechiul acoperis, ai nevoie de o invelitoare corespunzatoare de acoperis. Dar cu multitudinea de optiuni din ziua de azi, care este alegerea cea mai buna pentru acoperisul tau? Despre asta vom discuta astazi.
In primul rand, trebuie sa iei in calcul specificatiile sarpantei. Sarpanta este structura pe care acoperisul se sprijina. De obicei este facuta din lemn, dar poate fi facuta si din fier sau beton armat. Deoarece este baza acoperisului, trebuie sa reziste la vanturi puternice si incarcari cu zapada.
Deasupra sarpantei vine invelitoare acoperisului, subiectul nostru de astazi.
Ce criterii trebuie luate in considerare cand aleg o invelitoare pentru acoperis?
- Panta
Unghiul sarpantei este cel mai important factor in alegerea unei invelitori pentru acoperis. De la acoperisuri tip terasa (plane, in linia orizontului) pana la acoperisuri tip panta franta concava, unghiul va juca un rol important in alegerea invelitoarei. Spre exemplu, tigla ceramica se poate monta pe o panta de minim 18-20 grade. Sindrila bituminoasa si tigla metalica se pot monta pe o panta de minim 15 grade.
Desi poate un anumit tip de invelitoare se potriveste pentru acoperisul tau, daca materialul nu se comformeaza unghiului sarpantei, trebuie schimbat materialul.
- Durata vietii
Cand iti construiesti acoperisul, vrei sa te asiguri ca este rezistent chiar si dupa ani de utilizare. Desi durata vietii invelitorii acoperisului depinde de calitatea materialelor folosite si a intretinerii, exista anumite diferente intre diverse tipuri. Tigla de beton are o durata de 80-100 de ani, cea metalica avand 15-50 de ani. Sindrila bituminoasa are o durata de 30-40 de ani. Desigur, fiecare material are specificatii proprii, dar o sa vorbim despre asta mai tarziu.
- Greutatea
Materialele mai grele pot oferi o stabilitate mai mare acoperisului. Dar daca sarpanta nu este destul de rezistenta, nu vrei putea inveli acoperisul cu tigla de beton sau tigla ceramica. Pentru asta este bine sa te consulti cu mesterii care lucreaza la acoperis.
- Factorii externi
Cantitatea de precipitatii, vantul, temperaturile ridicate si schimbarea temperaturii de la un sezon la altul trebuie luati in considerare. Daca esti intr-o zona cu mult vant, materialele mai grele precum tigla din ceramica sau beton vor opune rezistenta vantului. Daca esti intr-o zona cu mult soare si temperaturi ridicate, sindrilele bituminoase sau placile din fibrociment sunt de partea ta, fiind rezistente la temperaturi ridicate.
- Izolarea termica si fonica
Materialele precum placile ondulate din fibrociment, tiglele din ceramica si beton sunt foarte bune pentru izolarea termica. Sindrila bituminoasa insa nu este eficienta. Dar cand vine vorba de izolarea fonica, toate cele 4 materiale sunt foarte bune! In schimb, tigla de metal are un grad de izolare fonica foarte mic.
Care este cel mai bun material pentru invelitoarea de acoperis?
De la stuf si sindrila pana la membrane hidroizolatoare bituminoase, ai nenumarate optiuni in ceea ce priveste invelirea acoperisului tau. Hai sa vedem principalele dintre ele, avantaje, dezavantaje si cum te pot ajuta:
- Tigla clasica
Facuta din ceramica arsa, iti va izola termic acoperisul si rezista anile de zile. Daca una din tigle se sparge, poate fi usor inlocuita cu una noua. Dezavantajul este greutatea mare pe care o are si faptul ca trebuie curatata periodic de muschi si licheni.
- Tigla metalica
Are o durata de viata mai scurta, de 15-50 de ani. Desi nu trebuie intretinuta, se monteaza usor si nu se formeaza muschi si licheni pe suprafata sa, are si dezavantaje. Nu ofera termorezistenta si se poate decolora. Daca ai o locuinta pe malul marii, evita tigla de metal!
- Placa ondulata din fibrociment
Cu o rezistenta ridicata la daunatori, coroziuni si ciuperci, acest tip de invelitoare iti va izola casa termic si fonic. Pe langa asta, are o capacitate mare de absorbtie a umezelii, deci nu trebuie sa te ingrijorezi cand ploua sau ninge mult.
- Tabla
Din diferite materiale si in diferite forme, tabla va crea un acoperis rezistent la ploaie, vant si ninsoare. In plus, costurile pentru montaj sunt reduse, deci salvezi niste bani!
- Sindrila bituminoasa
Desi este foarte versatila pentru orice acoperis si are costuri mici de montaj, sindrila bituminoasa are un dezavantaj: este usor inflamabila.
Acum ca sti ce lucruri trebuie luate in considerare si diferitele invelitori pe care le poti folosi, poti lua mai usor o decizie cu privire la acoperisul tau!