Soluții pentru persoane fără adăpost
Persoanele fără adăpost reprezintă o categorie a populației vulnerabilă ce este susținută de comunitate în vederea asigurării atât nevoilor imediate, cât și a soluțiilor pe termen lung. Denumite astfel, acestea însumează totalitatea persoanelor care nu dispun de o locuință stabilă sau de condiții adecvate de locuit.
În funcție de specificul și legislația fiecărei țări definiția acestor persoane poate varia. În fond, acestea sunt persoane care nu realizează venituri sau nu sunt suficiente pentru a-și asigura cel puțin un stil de trai aflat la limită existenței. De regulă, persoanele fără adăpost nu au un loc de muncă și nici nu au aspirații în acest sens.
3 soluții pe termen scurt pentru persoanele fără adăpost
Așa cum am menționat inițial, soluțiile pentru ajutorul persoanelor ce nu au un adăpost variază și se pot cataloga și în funcție de efectul acestora. Există posibilitatea de a le asigura soluții pe termen scurt, acestea sunt delimitate în timp, fixe și clare și de a-i ajuta cu soluții pe termen lung. Acestea din urmă includ motivația și dorința fiecăruia.
Iată doar 3 modalități prin care putem veni în sprijinul persoanelor lipsite de o locuință:
- Alimente
Procurarea aliementelor se face și prin alte metode decât achiziționarea propiu-zisă. Cerșitul este adesea asociat acestei patologii sociale caracteristică categoriei de persoane care locuiește pe străzi. De asemenea, putem vorbi și despre activități ce fac obiectul unor infracțiuni: furtul sau tâlhăria.
- Îmbrăcăminte și încălțăminte
„Oamenii străzii” cum mai sunt denumiți, pot fi ușor recunoscuți după stilul vestimentar mai puțin îngrijit sau adecvat condițiilor meteorologice. Hainele sunt un dar bine-venit în special în sezonul rece când temperaturile extreme le pot cauza mari probleme.
- Obiecte de îngrijire personală
Mediul de trai și stilul de viață pot crește riscul de a contracta diferite boli. Obiectele de îngrijire personală lipsesc de foarte multe ori din rutina zilnică, neavând posibilitatea de a și le cumpăra.
3 soluții pe termen lung pentru persoanele fără adăpost
Modalitățile enumerate anterior sunt mai puțin de ajutor pentru a crește calitatea vieții unei persoane fără adăpost sau pentru a face o schimbare în stilul de trai. Pentru ca aceste lucruri să se întâmple este nevoie de o serie de măsuri integrate la care beneficiarul trebuie să participe activ:
- Reintegrarea pe piața forței de muncă
Agențiile care se ocupă cu reintegrarea persoanelor defavorizate pe piața forței de muncă pot prelua astfel de cazuri și îi pot ajuta pe cei mai puțin norocoși să își găsească un job stabil. Este foarte posibil ca multe dintre persoane să nu cunoască faptul că există o instituție de această natură căreia i se pot adresa. Un sfat este ieftin pentru tine, dar pentru persoanele fără adăpost poate valora mult.
- Îndrumarea către centre speciale
Există locuri special destinate persoanelor fără adăpost care îi pot caza și le pot oferi alimentația necesară. În aceleași spații se pot adresa psihologilor sau terapeuților care îi pot îndruma cu mult mai multe sfaturi utile pentru a-și depăși condiția.
- Programele destinate persoanelor fără adăpost
Statul alocă anual bugete pentru persoanele care nu au o locuință. Acestea pot beneficia zilnic de, cel puțin o masă caldă.