Rețetă de cozonac românesc

Cozonacul este un tip de pâine dulce, moale și plăcută la gust, care se prepară în multe țări din Europa de Est, inclusiv în România. Este o pâine tradițională de sărbători, care se prepară în mod special în perioada sărbătorilor de Paște.

Se spune că cozonacul a fost inventat de către romani în Antichitate. De-a lungul istoriei, a devenit o pâine populară în multe țări din Europa de Est, unde a fost adaptată pentru a se potrivi cu ingredientele și gusturile locale. În România, cozonacul este una dintre cele mai populare pâini dulci și este consumat în mod special în perioada sărbătorilor de Paște.

Rețetă și mod de preparare a unui cozonac românesc

Iată o rețetă de cozonac românesc:

Ingrediente:

  • 500 g făină
  • 250 ml lapte călduț
  • 50 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță zahăr
  • 3 ouă
  • 50 g unt topit
  • 200 g zahăr
  • 200 g nucă măcinată
  • 50 g stafide
  • 50 g rahat
  • coajă rasă de la o lămâie

Mod de preparare:

  1. Într-un vas mai mare, amestecă făina, drojdia, sarea și zahărul. Adaugă ouăle și untul topit și amestecă bine. Adaugă apoi laptele călduț, treptat, în timp ce amesteci.
  2. Se frământă aluatul timp de aproximativ 10 minute, până când devine neted și elastic. Acoperiți aluatul cu un prosop și puneți-l deoparte într-un loc cald pentru a crește timp de aproximativ 1 oră.
  3. Într-un bol, amestecă nuca măcinată, stafidele, rahatul și coaja rasă de lămâie.
  4. După ce aluatul s-a dospit, împarte-l în două părți egale. Întinde fiecare parte într-un dreptunghi, apoi presară amestecul de nucă peste ele. Rulează fiecare dreptunghi de aluat în formă de covrig, apoi le întinde din nou, formând o tăietură în mijloc.
  5. Întinde fiecare covrig obținut într-un cerc și le așează într-o tavă de cozonac unsă cu unt. Acoperă tava cu un prosop și lasă covrigii să dospească pentru încă 30 de minute.
  6. Preîncălzește cuptorul la 180°C.
  7. Coace cozonacul pentru 45-50 de minute, până devine auriu.
  8. Lasă cozonacul să se răcească în tavă pentru câteva minute, apoi transferă-l pe o plită pentru a se răci complet.

Spor la gătit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *