Reguli pentru turnarea corecta a unei fundatii
Inainte de a incepe procesul unei excavatii, exista o serie de lucrari de pregatire a zonei pe care urmeaza sa fie amenajata constructia. Pentru ca locuinta ta sa iasa la fel ca in proiectul initial este necesar sa fie executate urmatoarele etape in mod corespunzator:
Evaluarea solului. Aceasta este prima etapa si are loc inainte de realizarea proiectului, aceasta oferindu-i inginerului proiectant cateva date importante care il va ajuta sa aleaga zona potrivita pentru constructia ce va avea loc. După analizarea solului, se va afla: calitatea solului, nivelul de coezivitate, inclinatia, adancimea de inghet, adancimea panzei freatice, riscul seismic.
Analiza geotehnica este importanta pentru a determina cateva detalii necesare ale fundatiei. De exemplu, trebuie stiut ca adancimea oricarei fundatii trebuie sa fie mai mare decat adancimea de inghet din regiune.
Un alt factor de care trebuie sa tii cont este stabilitatea solului, deoarece acest factor determina atat grosimea fundatiei, cat si numarul de santuri umplute cu beton de care e nevoie pentru a cladi o locuinta stabila.
Pregatirea solului. Inainte de a incepe o noua constructie pe un teren deja dat in folosinta trebuie ca acesta sa treaca printr-un proces de „decopertare”. In situatia in care exista cladiri veche pe teren, acestea vor fi demolate, iar molozul ramas trebuie curatat. In situatia in care terenul contine vegetatie trebuie si ea eliminata de pe bucata de teren pe care urmeaza sa fie turnata fundatia. Stratul vegetal trebuie indepartat pana la adancimea de aprox. 20 cm.
Trasarea fundatiei. Dupa ce terenul a fost pregatit, treci la urmatorul proces: trasarea fundatiei. Aceasta este printre cele mai importante etape, fiind realizate toate masuratorile necesare inainte de inceperea saparea primelor santuri.
Pentru trasarea fundatiei exista doua modalitati: prin topografie sau prin masuratori manuale.
Cum se toarna fundatia?
Dupa ce lucrarile de trasare au fost facute si verificate, se pot demara etapele construirii fundatiei.
Incepi cu saparea fundatiei. Si in aceasta situstie se gasesc doua tipuri de sapaturi ale fundatiei: sapatura cu santuri (aceasta fiind folosita de cele mai multe ori in constructia caselor de tip locuinte) si sapatura generala (folosita cel mai des in constructiile mari, dar si al caselor cu subsol si demisol).
O sapatura generala va fi mult mai greu de realizat si in acelasi timp mai costisitoare. Daca santurile pot fi sapate manual, o sapatura generala nu poate fi realizata decat cu ajutorul unui buldoexcavator.
Separarea santurilor se face urmarind directiile axelor trasate, pana la adancimea stabilita in proiect. Peretii de pamant ai santurilor vor fi suficienti pentru cofrarea betonului ce urmeaza sa fie turnat. In cazul in care santurile sunt mai adanci de 2 metri, malurile vor trebui sprijinite cu suporturi din metal sau din lemn.
Un sfat util pe care trebuie să îl stii este ca betonul ar trebui turnat atunci cand temperaturile sunt mai mari de 7° C, dar mai mici de 30° C.