Panourile fotovoltaice – soluția ECO de generare a curentului electric

Într-un context foarte complicat din punct de vedere energetic nevoia de surse regenerabile de energie este tot mai mare. Energia solară ne poate ajuta să trecem mai uşor peste şocurile de pe piaţa globală a energie. Avem la dispoziţie Soarele, care străluceşte şi este la dispoziţia noastră de peste 4 milioane de ani. Aşa că ar trebui să învăţăm să ne folosim de el cum putem mai eficient şi mai bine.

O modalitate prin care putem transforma radiaţia solară în energie electrică este folosirea panourilor fotovoltaice, o soluţie ECO de generare a curentului electric simplu de pus în pratică şi foarte eficientă. Cunoscute şi sub denumirea de module fotovoltaice, panouri solare fotovoltaice, panourile fotovoltaice transformă energia luminoasă de la soare direct în energie electrică.

Celulele solare din componenţa sa sunt răspunzătoare de această transformare. Putem avea panouri fotovoltaice separate, legate la „baterii” pentru a alimenta consumatori independenţi şi pentru generarea de curent electric introdus în reţeaua publică.

La un panou fotovoltaic sunt importanţi parametri precum tensiunea de mers în gol, curentul de scurtcircuit. Producerea curentului electric presupune asamblarea celulelor solare în module fotovoltaice.

Tipuri de panouri fotovoltaice și avantajele acestora

Pe piaţă există trei tipuri de panouri fotovoltaice importante, monocristaline, policristaline, amorfe. Primele sunt făcute din celule monocristaline, au un singur cristal aşadar, la baza lor e siliciul pur. Eficienţa lor e mare, mai mare decât a celorlalte tipuri de panouri, randamentul la care pot ajunge depăşeşte 22-27%. Culoarea lor e mai închisă, marginile celulelor sunt rotunjite.

Panourile fotovoltaice policristaline au celule policristaline, din cristale de siliciu, nu au eficienţă aşa de mare precum cele monocristaline. Siliciul nu e prelucrat ca o singură celulă, ci în bloc. Randamentul real al panourilor fotovoltaice policristaline e de doar 15-22%, culoarea lor e albastră, celulele au o formă pătrată.

Panourile fotovoltaice amorfe se obţin mai greu. Avem un strat subţire de material fotovoltaic peste care apare un substrat de sticlă sau plastic, chiar metal. Panourile sunt uşoare, subţiri, randamentul e la fel ca la panourile fotovoltaice policristaline. Rezistenţa în timp e scăzută însă.

Mai avem şi panouri fotovoltaice solare cu strat subţire, cu siliciu amorf sau alte tipuri de cristale, foarte flexibile, eficienţa lor nu e afectată de umbră sau de căldură, sunt ideale pentru suprafeţe mari. Tipologia e completată de panourile fotovoltaice solare hibride, cu o serie de celule monocristaline şi un strat subţire de peliculă solară amorfă pe spate. Sunt bune când lumină, radiaţia solară e slabă, nu se recomandă la acoperişuri cu suprafeţe mari.

Panourile fotovoltaice vor transforma mereu energia luminoasă în curent electric continuu care nu e gata de folosit. Intervine un invertor ce va transforma curentul continuu în curent alternativ şi de abia atunci se poate folosi curentul de la panouri şi în casă.

Dacă avem mai multă energie electrică generată decât avem nevoie aceasta e stocată separat într-o baterie de stocare.

Mai multe panouri fotovoltaice vor forma sistemele fotovoltaice, împărţite şi ele în trei categorii, on-grid, off-grid, hibrid. Sistemele on-grid se leagă la reţelele electrice. Energia electrică produsă ziua se foloseşte acasă, iar ce depăşeşte consumul se injectează în reţea şi alţi consumatori se vor bucura de această energie. Dacă nu avem suficientă energie electrică de la panouri diferenţa e suportată de reţeaua publică. Facturile scad considerabil pentru că se plăteşte doar diferenţa energie produsă-energie consumată.

Sistemele off-grid îţi asigură independenţa energetică. Ai acumulatori care înmagazinează energia electrică care depăşeşte necesarul casei tale, energia e folosită noaptea, când sunt nori, nu e soare. Nu depinzi de sistemul public, nu închei contracte cu furnizorii, dar rămâi fără curent electric dacă nu ai gândit bine sistemul şi nu l-ai dimensionat corect.

Sistemele hibride au invertoare cu multe setări, consumi curent electric de la panouri, suplimentezi cu reţeaua publică, energia electrică produsă se stochează şi în acumulatori. Noaptea se încarcă acumulatorii din reţeaua publică iar la nevoie se consumă acea energie deja stocată.

Care sunt avantajele panourilor fotovoltaice?

Ai mereu sursa de energie regenerabilă la dispoziţie, cât e Soarele pe cer vei avea energie electrică în casă, ai facturi mai mici la curent, poţi câştiga bine dacă ai mai multă energie electrică produsă pe care o introduci în reţeaua publică. Costurile cu mententa sunt reduse, doar cureţi panourile fotovoltaice, rezistenţa lor e de peste 25 de ani, invertorul se schimbă la 5-10 ani.

Eficienţa panourilor fotovoltaice creşte în timp pentru că tehnologia evoluează în permanenţă, productivitatea e mult mai bună de la un an la altul. Nu poluezi natura, se montează foarte uşor, se mută când vrei să ai altă structură, altă poziţie, se montează fie pe acoperiş, fie pe sol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *