Cum alegi cel mai bun veterinar?

Indiferent de animalul de companie pe care îl ai, va fi nevoie de intervenția unui veterinar la un moment dat. Iar alegerea unui veterinar potrivit este crucială. Până la urmă îți dorești ceea ce e mai bine pentru animalul tău de companie.

Însă cum faci această alegere? Cum știi care veterinar este mai bun sau potrivit pentru animalul tău de companie decât altul? Ce trebuie să iei în considerare?

Ei bine, ai listate mai jos criteriile de alegere. Astfel știi la ce trebuie să fii atent/ă când alegi un veterinar.

Criterii de alegere a unui veterinar

  1. Locație

Unde se află și cât de departe este veterinarul? Locația veterinarului este unul dintre cele mai importante criterii. Nimeni nu vrea să călătorească mult pentru tratamentul pisicii împotriva puricilor sau vaccinarea câinelui. Dacă locuiești în oraș vei găsi o mulțime de veterinari și cabinete.

Mulți veterinari oferă servicii la domiciliu. Serviciile oferite la domiciliu sunt în special potrivite pentru cei care au timp limitat.

  1. Recomandări

Vorbește cu membrii familiei, prieteni și vecini care au sau au avut animale de companie. Cu siguranță au apelat la serviciile mai multor veterinari și știu din experiență care este mai bun. Însă ține minte – fiecare animal și fiecare situație sunt diferite. Dacă un veterinar a fost potrivit pentru calul unui prieten, asta nu înseamnă că e potrivit pentru câinele tău.

Citește recenzii online pentru a afla care sunt experiențele mai multor persoane cu un anumit veterinar. Sau poți intra în grupuri locale pentru stăpâni de animale de rasă. Dacă și animalul tău este de rasă, aceștia te pot îndruma către un veterinar specializat.

  1. Filozofia veterinarului cu privire la practici

Fiecare veterinar este diferit, la fel cum fiecare stăpân și animal de companie sunt diferiți. Unii sunt mai serioși și axați pe afacere, pe când alții au o alură mai primitoare. Poți observa acest lucru în cel mai eficient mod făcându-i o vizită veterinarului care te interesează. Apoi îi poți pune diverse întrebări ca să afli dacă sunteți pe aceeași lungime de undă.

Oferă tratamente alternative în anumite situații? Cum tratează cancerul și cum abordează eutanasierea? Dar sterilizarea?

Nu trebuie să afli în detalii ce substanțe și unelte folosesc și cantitățile lor. În schimb, vrei să afli cât de mult se aseamănă ideea veterinarului de ”a avea grijă” cu ideea ta.

  1. Orele de funcționare și tarifele

Află care sunt orele de funcționare a veterinarului. Unele cabinete îți oferă servicii non-stop, pe când altele au oră de închidere. Unele cabinete sunt o combinație a acestora, având servicii complete în timpul zilei și servicii de urgență, cum ar fi o ambulanță veterinară, în timpul nopții. Oricare ar fi acestea, este indicat ca cel puțin serviciile de urgență să fie non-stop. Nu știi ce i se poate întâmpla animalului tău, iar acționarea rapidă îl poate salva de la probleme mai mari.

Analizează apoi tarifele oferite. Bineînțeles că o să difere în funcție de mulți factori, precum calitatea serviciilor, gradul de pregătire al veterinarului etc. Alegerea prețului depinde doar de tine. Însă fii atent/ă dacă serviciile și calitatea lor nu se ridică la nivelul prețului. În acest caz, e timpul să cauți alt veterinar.

  1. Animalul tău de companie este confortabil

Trebuie să fi confortabil/ă cu veterinarul pentru a-i spune tot ce trebuie să știe despre animalul tău de companie. Animalul, fiind clientul în sine, trebuie să fie de asemenea confortabil cu acesta. Este normal ca animalul tău să fie speriat, agitat sau nervos la prima vizită, însă e normal. Dacă nu își revine, e un semn că poate veterinarul nu este potrivit.

Acum că ai aflat criteriile, poți începe să cauți veterinarul potrivit pentru tine și animalul tău de companie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *