Review Windows 11
La prima vedere excelent, dar sunt necesare imbunatatiri in detalii.
Sistemul de operare Windows 11 va ramane renumit pentru ca a adus Windows-ul in epoca moderna, gratie designului actualizat si modalitatilor mai bune de a descoperi si descarca aplicatii.
Dar imbunatatiri importante raman de facut in versiunile viitoare, cum ar fi clarificari privind cerintele de sistem si transformarea Fluent Design mai mult decat o simpla schimbare Skin.
Pentru:
- Meniul Start reimprospatat;
- Designul fluent este o schimbare binevenita;
- Instrumentul Paint, Snipping este in cele din urma actualizat;
- Widgeturile functioneaza excelent
- Microsoft Store este utilizabil intr-un final.
Impotriva:
- Cerintele de sistem inca confuze;
- Designul nou se simte mai degraba ca un nou skin;
- Modul tableta nu este atat de intuitiv pe cat ne-am dori.
Windows 11 a sosit in sfarsit – ceea ce in anumite privinte ne surprinde, deoarece Windows 10 a fost anuntat ca ultima varianta Windows – una care va primi actualizari de-a lungul anilor si chiar ne gandeam la de zeci de ani.
Windows 11 este acum disponibil pentru descarcare si instalare si a fost necesar un timp cu versiunea finala pentru a avea un review.
Daca aveti probleme dupa descarcarea Windows 11, consultati modul de remediere a problemelor Windows 11.
Centrul de caracteristici Windows 11 va fi, de asemenea, actualizat, deoarece Microsoft adauga noi caracteristici Windows 11 in lunile si anii urmatori.
Fie ca trebuie sa va adaptati vremurilor, fie ca vremurile va obliga sa va adaptati, Windows 11 este in fapt prima actualizare majora a sistemului de operare din ultimii ani.
Exista suficient loc pentru a imbunatati Windows 11, dar pentru ceea ce este aici la lansare, este o actualizare atragatoare care pare sa modeleze viitorul Microsoft, atat pentru software cat si pentru hardware, pentru urmatorul deceniu.
Pret si disponibilitate
Pentru detinatorii unei licente legale de Windows 10 (nu licente de 30 sau 50 de lei comercializate de bisnitari) Windows 11 este gratuit daca sistemul dvs. indeplineste cerintele stabilite de Microsoft.
Actualizarea este disponibila in doua versiuni; Windows 10 Home si Windows 10 Pro.
Versiunea Pro are caracteristici destinate in principal utilizatorilor business, dar utilizatorilor casnici le poate placea faptul ca va puteti cripta hard diskul cu un nivel de criptare mai sever pentru o securitate mai buna.
Cu toate acestea, majoritatea utilizatorilor obisnuiti vor fi foarte multumiti daca merg cu versiunea Windows 11 Home – fiecare caracteristica exclusiva din Windows 11 Pro este adaptata pentru afacere, nu pentru acasa.
In timp ce actualizarea gratuita este binevenita, comunicarea referitoare la cerintele de sistem pana la lansarea Windows 11 a fost destul de ambigua.
TPM (Trusted Platform Module) a fost odata doar un subiect de nisa – dar acum este un subiect de discutie major, iar multi utilizatori inca se intreaba daca PC-ul lor este compatibil.
O noua cerinta pentru ca oricine sa acceseze Windows 11 va fi un cont Microsoft si o conexiune la internet.
Fara acestea, veti fi blocat la ecranul de configurare.
Desi este usor de inteles dintr-o perspectiva, ar putea frustra pe ceilalti care doresc doar sa foloseasca ocazional un computer fara a fi nevoie sa-si creeze un cont sau sa aiba acces constant la o conexiune la internet.
Exista, de asemenea, problema colectarii datelor. Deoarece actualizarea a fost disponibila pentru a fi utilizata in programul Insider Build pentru a testa Windows 11, in prezent nu exista nicio modalitate de a opri acest lucru, ceea ce ridica ingrijorarea cu privire la motivul pentru care nu exista o optiune aici.
Microsoft a avut si in trecut ceva probleme cu datele pe care le colecteaza de la utilizatori si a existat o reactie suficienta pentru ca Microsift sa faciliteze controlul datelor care au fost partajate in Windows 10 de catre utilizatori.
Este pacat, atunci, ca Microsoft sa faca un pas inapoi in acest sens cu Windows 11.
Speram ca va fi mai transparent cu datele pe care le colecteaza in viitor.
Design nou
Microsoft s-a asigurat cu anuntul Windows 11 din 24 iunie ca interfata cu utilizatorul va cunoaste o reproiectare majora, pe care compania o numeste „Fluent design”, succesorul limbajului de proiectare Metro care a fost utilizat pentru prima data in Windows 8.
La prima vedere pare minunat – totul pare modern si rafinat, iar File Explorer a beneficiat in cele din urma o actualizare, alaturi de meniurile contextuale, ambele nu mai arata ca a patra versiune de Windows XP.
Doar atunci cand mergeti mai adanc in meniuri, raman asemanarile cu Windows 10.
De exemplu, daca faceti clic dreapta intr-un folder si afisati meniul „Proprietati”, veti gasi aceleasi setari ca inainte, dar cu butoane rotunjite si o noua pictograma.
Dupa o vreme de utilizare Windows 11, iti vine in minte: acesta este un model de Windows 10.
A scapa de interfata Ribbon din File Explorer si alte aplicatii incorporate este un inceput bun, deoarece aveti acum zece pictograme pe bara de instrumente in loc de patru tab-uri si nenumarate setari gasite in Windows 10 si versiunile anterioare care foloseau interfata Ribbon.
Gadgeturile s-au intors si pentru Windows 11, dar sunt acum numite „Widget-uri”.
Acestea se gasesc in sectiunea lor, similara cu macOS, astfel incat sa nu le puteti plasa liber pe desktop. Glisati din partea stanga a ecranului ii aduce in sus si isi fac treaba pentru a obtine informatii dintr-o privire.
Singura adaugare ciudata este bara de cautare din fereastra widgetului – se simte mai putin ca un widget si mai mult o comanda rapida pentru a va face sa utilizati motorul de cautare Bing.
De asemenea, s-a observat ca adaugarea de conturi de lucru la un widget Calendar nu functioneaza, dar Microsoft ne spune ca este constienta de acest lucru si ca are in vedere o solutie.
Accesibilitate
Un mare plus pentru Windows 11 este un nou accent pe accesibilitate.
Se numeste „Accessability” in loc de „Easy of Use”, care paradoxal ar putea fi un nume confuz, dar acesta este doar inceputul pentru Windows 11.
Noile optiuni pentru alertele audio pentru utilizatorii cu deficiente de vedere pot acum sa anunte cand apare o caseta de mesaj, actualizarea este disponibila si multe altele.
Tastarea vocala poate ajuta, de asemenea, alti utilizatori sa poata transcrie vocea in text, indiferent daca este vorba de bara de adrese Edge sau cand compune un e-mail.
Exista, de asemenea, un suport mai bun pentru programele de marire, aplicatiile pentru comandantul de vorbire si cititoarele de ecran, desi nu toate acestea vor fi acceptate la lansare.
Meniul Start
Noul meniu Start din Windows 11 trebuie sa functioneze bine.
Se simte pe jumatate terminat, ca si cum ar fi ceva intre Windows 10 si o interfata tactila conceputa pentru noile tablete Surface.
Din punct de vedere vizual, arata super, dar odata ce sapi mai adanc, problemele incep sa apara.
Totul este centrat, aplicatiile dvs. fiind afisate, urmate de o sectiune „Recomandat”.
Aceasta este o destinatie ciudata, care arata fisierele si aplicatiile dvs. recente, dar nu puteti sterge lista. Cand faceti clic pe „Mai multe”, este doar o lista extinsa cu o data si locatia fisierelor.
De asemenea, atunci cand incercati sa cautati ceva, lanseaza Search-ul, care este un pic deranjant atunci cand comuta intre acesta si meniul Start. ii lipseste unificarea meniului Start Windows 10, cand ati incerca sa cautati ceva si rezultatele ar aparea intr-o clipa.
Un alt punct este bara de activitati in sine, unde noua locatie implicita pentru meniul Start si pictograme este mijlocul barei.
Din nou din punct de vedere al utilizabilitatii, este logic daca utilizati Windows 11 pe o tableta, dar cu mouse-ul nu are sens si cel mai probabil veti dori sa comutati acest lucru inapoi la stanga (care, din fericire, se poate face cu usurinta prin intermediul aplicatiei Setari).
Cu toate acestea, desi exista promisiuni, este nevoie de rafinament.
Speram ca, odata ce Windows 11 va fi lansat pentru toata lumea, feedback-ul va convinge Microsoft ca noul meniu Start are nevoie de un alt aspect.
Poate ca acest design poate functiona pentru modul tableta ca punct de plecare si, atunci cand utilizati dispozitive care nu au afisaj tactil, pictogramele si meniul Start pot reveni la pozitia initiala si intr-un mod pentru a-l face mai accesibil.
Microsoft ne-a spus ca stiu de Feedback Hub, o aplicatie in care afiseaza recomandarile utilizatorilor pentru Windows 11.
Este posibil sa existe mai multe modificari in bara de activitati si in meniul Start in lunile urmatoare.
Aplicatii Windows 11 incorporate
O tema obisnuita in versiunile Windows a fost lipsa de atentie data aplicatiilor incorporate, cum ar fi Paint, Snipping Tool si multe altele.
Dar in Windows 11, toate au fost reimprospatate si actualizate, ceea ce va aduce satisfactie cu siguranta multor utilizatori.
Scopul acestor aspecte este sa avem un design care se potriveste atat cu introducerea mouse-ului, cat si cu cea tactila si in cea mai mare parte e o reusita pentru aceste aplicatii.
Aplicatia Paint este inca distractiv de folosit, in timp ce Snipping Tool este in cele din urma singura aplicatie care controleaza modul in care decupati aplicatiile si le salvati ca imagine.
Clock este o aplicatie surprinzatoare care urmeaza sa fie reproiectata si aici.
Now, este locul in care poti gestiona timpul pentru a lucra datorita „Focus”, o caracteristica similara cu unul din tample de actualizare iOS 15 de la Apple, unde Focus iti permite sa creezi profiluri care pot fi automatizate in functie de calendar, locatie si altele.
Fiecare dintre aceste aplicatii arata in cele din urma unificate cu Windows 11 – nu exista un amestec de Fluent Design si Metro design, lucru de care sufera Windows 10. Totul pare rafinat, ceea ce este minunat de vazut de la Microsoft.
Magazin Microsoft
Un alt mare atu al Windows 11 este Microsoft Store reproiectat. Nu este un secret faptul ca s-a simtit putin neglijat in carianta recenta a Windows 10.
Noul magazin Microsoft pare a fi un loc in care aplicatiile si chiardiverse magazine pot fi accesate in siguranta si fara teama de malware.
Designul acestuia este suficient de simplu, cu o bara de cautare in partea de sus cu rezultate instantanee, alaturi de trei categorii de unde puteti alege in bara laterala din stanga.
Pentru utilizatorii noi si incepatori, este o vitrina excelenta pentru a gasi cu usurinta aplicatii si este un plus pentru Windows 11, deoarece va fi un economisitor mare pentru multi oameni, in special pentru cei care au un PC nou si doresc sa descarce rapid si usor aplicatiile importante.
Desi a fost anuntat ca aplicatiile Android din Magazinul Amazon vor fi disponibile la un moment dat, se pare ca va trebui sa asteptam pana la o viitoare actualizare in 2022, permitand utilizatorilor sa instaleze aplicatii precum TikTok, Instagram si multe altele.
Alte caracteristici Windows 11
Exista si alte functii exclusive aduse de Windows 11, in afara de noua actualizare Fluent Design, Accesibilitate si Magazinul Microsoft.
Cand porniti pentru prima data un computer cu o noua instalare a Windows 11, vi se va oferi optiunea de a muta fisiere si desktopul dvs. din OneDrive, similar cu Migration Assistant din macOS.
Este o caracteristica foarte binevenita, care va ajuta multi utilizatori, mai ales ca poate reduce stresul la configurarea pentru prima data a unui nou PC.
Exista, de asemenea, un nou mod de gestionare a diferitelor aplicatii deschise, denumit Snap Groups. Desi acest lucru este mai mult orientat catre dispozitivele cu ecran tactil, este o varianta mult imbunatatita pentru conectarea ferestrelor, care a fost introdusa pentru prima data in Windows 10 si o face mult mai usoara atunci cand gestionati o configurare multi-monitor.
Impreuna cu aceasta, suportul mai bun pentru mai multe monitoare ajunge in Windows 11, unde upgrade-ul va aminti unde au fost plasate anumite aplicatii daca de exemplu deconectati un laptop de la un monitor extern.
Jocuri pe Windows 11
In trecut, jocurile pe Windows au avut o parte de lucruri si mai bune si mai rele, de la Jocuri pe Windows Live pana la aplicatia Xbox barebones din Windows 10.
Microsoft s-a asigurat insa ca face din jocuri un important atu al Windows 11, cu aplicatia Xbox acum incorporata si mai bine integrata.
A fost adaugat si un suport HDR mai bun pentru jocuri, plus Auto HDR pentru ca jocurile non-HDR sa arate mai bine cand vine vorba de contrast, ceea ce este chiar foarte binevenit.
Concluzie finala
Aceasta este o prima versiune Windows 11 din multe ce vor urma si judecand dupa ce a adus putem zice ca este un inceput fantastic.
Fluent Design este un succesor excelent al aspectului Metro care a prevalat de la Windows 8 si aduce stilul si schema de culori Windows in epoca moderna.
Reproiectarea se simte adesea ca o simpla revolutionare a Windows 10 , indiferent de schimbarea butoanelor din Explorer, Paint, Snipping Tool si alte aplicatii.
De indata ce mergeti mai adanc, veti vedea aceleasi caracteristici ca inainte, dar cu colturi rotunjite si o noua pictograma.
Un magazin Microsoft imbunatatit este ceva care era necesar pentru Windows si acum este foarte usor de utilizat.
In afara aplicatiile Android care vor veni curand de la Amazon, vom avea un punct de plecare excelent pentru utilizatorii obisnuiti care doresc sa isi gaseasca aplicatiile mai usor.
Desi este un inceput foarte bun pentru Windows 11, este timpul ca Microsoft sa aprofundeze si sa caute sa rafineze modul in care alte aplicatii, cum ar fi Disk Management si chiar Notepad, pot functiona in Windows 11.
Daca utilizati ocazional un computer o sa va bucurati cu siguranta de noul Windows 11, dar pentru cei ce folosesc un PC mai mult de 8 ore pe zi, fie pentru lucru sau pentru jocuri, s-ar putea sa-l perceapa doar ca o actualizare incrementala – dar nici acest lucru nu poate fi un lucru rau.