Friteuza, micul secret pentru preparate delicioase
Printre diferitele modalități de a prepara mâncarea preferată se numără și friteuzele. O friteuza este folosită în bucătărie pentru a prepara anumite mâncăruri, precum cartofii prăjiți sau alte preparate mai complicate.
Unele modele se folosesc de ulei, altele de aer cald. Fiecare variantă are avantajele și dezavantajele sale. În ultima perioadă, friteuzele pe aer cald au devenit tot mai populare, datorită modului sănătos și eficient de cum prepară mâncarea.
Friteuza este una dintre cele mai cunoscute echipamente și accesorii pentru bucătării.
Ce tipuri de friteuze există?
Friteuza a apărut încă din anul 1789. Un francez s-a hotărât să pună bazele sale pentru a crea o modalitate de încălzire a alimentelor la un nivel suficient de ridicat.
La începuturile sale, pui întregi erau prăjiți într-un astfel de dispozitiv. Se spune că ieșeau atât de gustoși, cu o crustă maro-aurie crocantă, fiind motivul pentru care se folosesc chiar și în zilele noastre.
De câte tipuri poate fi o friteuza?
Odată cu avansul tehnologic, aceste dispozitive s-au modernizat și împărțit în mai multe tipuri. Așadar, astăzi vei putea găsi mai multe modele de friteuze:
- cu ulei – evident, te vei folosi de ulei pentru a prepara mâncarea; electrocasnicul încălzește uleiul până la temperatura setată; când acesta atinge temperatura, alimentele proaspete pot să fie preparate fără probleme în friteuza cu ulei profesională; atunci când procesul este gata, coșul cu mâncare poate să fie ridicat; alimentele vor acumula destul de mult ulei, motiv pentru care vei avea opțiune de a le lăsa la scurs; elementul de încălzire este situat dedesubtul recipientului de ulei;
- cu zonă rece – prepară mâncarea la fel ca și modelul precedent, însă elementul de încălzire se află în recipientul de ulei; lichidul se va încălzi mai repede; temperaturile sunt semnificativ mai scăzute față de primul model; reziduurile nu se pot arde;
- cu aer cald – este cea mai căutată friteuză din zilele noastre; se poate găti fără grăsimi sau doar cu o linguriță de ulei; mâncarea va fi în continuare crocantă; se gătește cu ajutorul aerului cald, fiind o modalitate mai sănătoasă.
Odată preparată, trebuie să fie consumată. În cazul friteuzei cu zonă rece, alimentele sunt bogate în calorii.
Cum să utilizezi în siguranță o friteuză?
Un astfel de dispozitiv vine la pachet cu instrucțiuni de utilizare în funcție de modelul ales, unele chiar cu o listă cu ce poți găti în friteuză. La unele vei folosi ulei, în timp ce la altele te vei ajuta strict de aerul cald.
În momentul achiziționării, asigură-te că friteuza este izolată termic. Această caracteristică se aplică în toate cazurile. În cazul în care alegi varianta cu ulei, acesta va fi încălzit la o temperatură maximă de 190 de grade Celsius.
În cazul în care sistemul de prindere și calitatea dispozitivului nu este tocmai ceea ce trebuie, există riscul de a te răni suficient de tare. Cerința de bază este ca electrocasnicul să fie stabil și mai ales sigur.
Privește mâncarea în timp ce gătești!
Un dispozitiv de top va fi echipat cu o fereastră ce te va lăsa să privești mâncarea prin ea. Astfel, vei știi mereu cât de bine sunt făcute, fără să fii nevoit să deschizi o dată la câteva minute capacul.
Este ideal dacă dispozitivul este echipat cu o funcție de oprire automată. Programul va fi întrerupt imediat ce capacul este ridicat. Friteuza convențională sau cu zonă rece nu se va folosi niciodată cu hota pornită.
Dacă aparatul este situat sub acesta, există o posibilitate foarte mare de a avea loc un incendiu. Astfel, alege cu grijă modelul pe care ți-l dorești.