Erori pe care trebuie sa le evitam in amenajarile interioare
Mobilarea propriei locuinte sau a propriului birou, local sau magazin, este una din acele activitati care iti dau o mare satisfactie si o rasplata generoasa. In alegerea mobilierului se va avea in vedere inainte de toate propriile gusturi si se vor exterioriza propriile alegeri de viata si de confort.
Fiecare locuinta are anumite specificitati care, adesea, oglindesc caracterul celui care locuieste in ea. Totusi, in amenajarile interioare nu se poate aplica orice idee care ne vine in minte, ci se vor respecta anumite reguli de baza pentru a nu se comite erori banale: sa vedem in urmatorul articol cinci erori care trebuiesc evitate in acest caz.
Pentru inceput trebuie sa te asiguri ca ai la dispozitie planimetria – spatii si dimensiuni utile, sa alegi culorile, stilul si accesoriile necesare.
Alege mobila de dimensiuni proportionale!
Una dintre erorile cele mai comune este aceea de a alege mobila cu dimensiuni neproportionate cu ambientul. Chiar daca nu esti arhitect sau inginer, poti sa desenezi linistit o planimetrie a locuintei, subdivizand spatiile si mobilandu-le unul cate unul.
Obtinuta planimetria fiecarei camere, ia masurile cu un metru si transpune-le pe hartie, la scara, astfel vom putea introduce virtual mobila pe care dorim sa o achizitionam si sa luam in considerare proportiile ambientului. In acest mod nu exista riscul sa cumparam un divan mare pentru care sa observam ulterior ca nu avem spatiul disponibil. Planimetria permite si verificarea celei mai bune asezari a diverselor surse de lumina.
Atentie si la spatiile de manevra, trebuie sa iei in considerare cel putin 60 de centimetri pentru scaune si trecere si trebuie sa te asiguri ca folosirea moilierului nu impiedica mobilitatea din incaperi. De aceea mobila trebuie dispusa intr-o maniera corecta, tinand cont si de intrare, de locurile de trecere, de usi si ferestre. De asemenea trebuie sa se tina cont daca in casa traiesc persoane in varsta, cu handicap sau cu o greutate mult peste cea normala.
Alege culorile cu atentie
Un alt element important este constituit de alegerea culorilor. Ne vom gandi care sunt culorile care ne plac mai mult si vom alege doua, maxim trei. Prea multe culori vor crea haos si dezordine. Pentru a nu gresi se va tine cont de regula culorilor complementare.
Pe langa culoarea mobilei trebuie sa se tina cont si de stilul unic, fara a amesteca stiluri foarte diferite. Daca optam pentru stilul minimal, va trebui sa o facem pentru toate incaperile, si in acelasi mod daca alegem romanticul Shabby Chic, ne vom folosi de mobila decape, pe care o vom adopta atat in dormitor cat si in salon si in bucatarie.
Pentru cazul in care este dificila procurarea tuturor pieselor necesare, putem apela la o firma specializata in producerea de mobila la comanda, care va tine seama atat de dimensiunile disponibile cat si de stilul dorit.
In fine, trebuie luate in calcul si iluminarea si accesoriile conexe: lampi, lampadare, veioze constituie elemente care trebuie armonizate cu mobilierul, impreuna cu perdelele si, eventual cu covoarele.