De ce este nevoie de o examinare completa inaintea inserarii unor implanturi dentare?
Una dintre cele mai frecvente intrebari venite din partea pacientilor se refera la riscurile tratamentului cu implanturi dentare. Frica legata de esecul compatibilitatii organismului cu materialele folosite si posibilele efecte nefaste asupra starii de sanatate in timpul interventiei impiedica anumiti pacienti sa mai apeleze la acest tip de tratament.
Cei mai reticenti in fata tratamentului cu implanturi sunt pacientii diagnosticati cu boli cardiovasculare sau diabet. Este adevarat ca printre cei care solicita acest tip de tratament se regasesc si cazuri exceptionale, care nu indeplinesc conditiile pentru a suporta o astfel de interventie, riscurile fiind considerabile, dar se pot gasi alte variante pentru restaurarea dentara.
Investigatiile efectuate inaintea oricarei interventii chirurgicale sunt obligatorii!
In domeniul implantologiei, investigatiile au un rol esential in validarea pacientului drept apt sau nu pentru procedura de inserare a unor implanturi dentare. Fara rezultatele testelor solicitate de medicul specialist, nu este demarata nicio interventie. Toate acestea sunt necesare pentru ca pacientul sa fie in completa siguranta pe durata tratamentului. Astfel, sunt eliminate riscurile semnificative la care ar fi fost supus solicitantul implanturilor.
De asemenea, colaborarea dintre medic si pacient este vitala. Succesul interventiei depinde in mare masura de comunicarea dintre cele doua parti si de respectarea cu strictete de catre pacient a recomandarilor primite de la medicul specialist. Inca de la prima consultatie, se analizeaza in detaliu istoricul pacientului, bolile de care sufera si tratamentul pe care il urmeaza. Acesta are obligatia de a comunica exact, fara ocolisuri, toate diagnosticele si medicamentele pe care le ia.
Starea generala de sanatate si afectiunile problematice
Daca esti pe punctul de a solicita un tratament cu implanturi dentare, spre exemplu in clinica www.dentalexcellence.ro, va trebui sa indeplinesti cateva conditii preliminare pentru a putea continua etapele aferente restaurarii dentare. In primul rand, starea generala de sanatate va trebui sa fie una buna. Afectiunile cronice, precum diabetul, osteoporoza sau bolile de coagulare a sangelui, pot fi un impediment serios in demararea tratamentului.
Desi majoritatea pacientilor care solicita implanturi sunt buni candidati pentru acest tratament, exista si un segment aferent situatiilor exceptionale, pentru care procedura nu este indicata sau se poate realiza cu anumite precautii. Daca suferi de osteoporoza, diabet, ai probleme de coagulare a sangelui sau alte boli cronice, va trebui sa faci si un set de analize care sa arate daca afectiunea este tinuta sub control. In cazul in care te confrunti cu bolile cronice, este posibil ca medicul sa iti recomande efectuarea unor analize de sange, inainte de tratamentul cu implanturi dentare.
Igiena orala si calitatea osului de insertie
Va trebui sa fii foarte sincer si in legatura cu obiceiul tau de ingrijire a dintilor, deoarece igiena orala este foarte importanta in succesul tratamentului. Tot in setul de investigatii preliminare, se va analiza, cu ajutorul computerului tomograf, si calitatea osului in care va fi inserat implantul. In urma acestui control, se va vedea daca volumul osos este suficient sau, din contra, deficitar, caz in care vor fi propuse interventii suplimentare de aditie osoasa si sinus lift.
Odata cu incheierea examinarii medicale complete, specialistul implantolog iti va recomanda metoda de tratament optima pentru tine. Doar in urma unei consultatii amanuntite, vei putea sti daca sistemul de implanturi dentare este sigur pentru tine.