Avantajele silozurilor de cereale
Detinerea unor silozuri reprezinta solutia ieftina pentru depozitarea cerealelor, dar are o serie de limitari si dezavantaje in comparatie cu depozitarea in silozuri metalice. Iata cateva dintre avantajele depozitarii cerealelor in silozuri metalice:
1. Silozuri metalice care asigura conditii optime de cereale pentru mai mult timp
Silozul metalic poate fi echipat cu un sistem complet de control al temperaturii si ventilatie, capabil sa asigure depozitarea cerealelor in conditii optime. Sunt recomandate pentru depozitare pe termen lung.
2. Mai multa capacitate de stocare in mai putin spatiu
Un alt dezavantaj al silozului din materiale nedurabile este capacitatea sa unitara redusa: in general, sacii au o capacitate mai mica, iar silozul din metal, de tip vertical, ofera mai multa capacitate de stocare in mai putin spatiu.
3. Silozul metalic este potrivit pentru depozitarea cerealelor cu umiditate ridicata
Depozitarea cerealelor umede nu este recomandata in silozuri fara ventilatie sau saci, din cauza riscului de fermentatie rezultat din incalzirea boabelor care are un impact semnificativ asupra calitatii acestuia. Pe de alta parte, atunci cand boabele intra in punga, o cantitate mare de oxigen este expulzata si astfel boabele sunt depozitate intr-un mediu bogat in dioxid de carbon. Aceasta lipsa de oxigen favorizeaza fermentarea cerealelor si deteriorarea acestora. De retinut ca procesul de fermentatie are loc in absenta oxigenului.
4. Evita problemele de umiditate cand ploua
Ruperea foliei de plastic este un alt dezavantaj al silozului de punga fata de silozul metalic, atat din cauza atacului rozatoarelor cat si din contactul cu piesele metalice, care sunt probleme serioase de umiditate in caz de depozitare cand ploua.
5. Silozuri metalice care faciliteaza descarcarea
Nu trebuie sa uitam de dificultatile de descarcare a sacilor, determinand deteriorarea cerealelor prin spargere sau pierdere atunci cand acestea cad la pamant. Totusi, silozul metalic poate fi echipat cu mai multe sisteme mecanice de descarcare, in functie de tipul de cereale si de capacitatea de transport necesara.
Atatea motive pentru care sacul clasic nu este justificat, in ciuda pretului sau fata de silozul metalic, pentru ca trebuie sa te gandesti mereu la valoarea economica si la timpul investit pentru depozitarea cerealelor.
Serviciile personalizate oferite de aceasta noua organizatie corespund unei schimbari profunde in mediul agricol. Majoriatea fermierilor sunt de acord ca utilizarea noilor tehnologii este necesara si utila agriculturii. Intr-adevar, automatizarea lantului de aprovizionare prin inovare tehnologica reprezinta o economie durabila. Companiile pot monitoriza, colecta si utiliza datele cu intelepciune. Astfel, isi imbunatatesc productia reducand in acelasi timp impactul asupra mediului.
Aceste practici au devenit realitate datorita unei constientizari globale si datorita utilizarii noilor tehnologii. Neinlocuind forta umana intr-o companie agricola, ei ii ajuta totusi in fiecare zi sa isi gestioneze activitatea si sa creeze un management eficient si durabil al lantului de aprovizionare.